Switch2bFit

Switchen naar een gezonde en actieve leefstijl doe je met Switch2bFit. Switch2bFit is voor iedereen die aan zijn of haar leefstijl wilt werken. Leefstijl is niet alleen beweging en voeding maar er komt meer bij kijken. Neem bijvoorbeeld de BRAVO factoren; Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning. Elke letter heeft zijn eigen norm die ervoor zorgt dat jouw leefstijl verbetert, je minder vaak ziek bent en je meer energie hebt.


Bewegen

De beweegrichtlijnen stellen dat bewegen goed is en dat meer bewegen nóg beter is. Bewegen geeft een lager risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve symptomen. Concreet betekent dit voor volwassenen minimaal 150 minuten per week matig intensief bewegen. Matig intensief bewegen is bijvoorbeeld stevig doorwandelen, zwaardere huishoudelijke taken en traplopen. Al met al dus activiteiten waarbij de hartslag omhoog gaat en de ademhaling versneld. Daarnaast is de richtlijn om twee keer per week spier- en botversterkende oefeningen te doen. Ouderen moeten dit combineren met balansoefeningen. Verder is het belangrijk om niet te veel te zitten op een dag. Weinig intensieve activiteiten zoals veel zitten noemen we sedentair gedrag. Sedentair gedrag leidt onder andere tot een hoger risico op hart- en vaatziekten. Wanneer mensen naast te veel zitten ook veel bewegen neemt dit risico wel af. Lang zitten is dus niet goed, het helpt bijvoorbeeld om het zitten regelmatig te onderbreken door een stukje te lopen of door te gaan staan.


Roken

De aanbeveling wat betreft roken is kort maar krachtig. Niet roken is het advies. Roken is de belangrijkste leefstijl gerelateerde risicofactor voor ziekte. Maar liefst 91% van de gevallen van longkanker wordt door roken veroorzaakt.


Alcohol

Het advies is om geen alcohol te nuttigen en in ieder geval niet meer dan één glas per dag.


Voeding

De richtlijnen voor voeding. Verhoog de consumptie van voedingsmiddelen zoals groente, fruit en vis. Verlaag de consumptie van voedingsmiddelen zoals suikerhoudende dranken, alcohol en rood vlees. Verder is het advies om minimaal 250 gram groente per dag te eten en 2 stuks fruit. Voor meer informatie omtrent voeding, raadpleeg de Schijf van Vijf van het voedingscentrum.


Ontspanning

Door te ontspannen werkt het lichaam beter na stress. De ademhaling wordt rustiger, het hart klopt langzamer en de bloeddruk wordt lager. Dit is goed voor het lichaam. Bij stress gaat namelijk de ademhaling sneller en de hartslag omhoog en alle spieren spannen zich aan. Te vaak en te lang gespannen zijn is niet gezond. Door tijdig en genoeg te ontspannen kunnen klachten voorkomen worden. Wanneer iemand minimaal drie keer in de week moeite heeft met in slaap vallen, doorslapen of te vroeg wakker worden, wordt er gesproken van slapeloosheid. Iemand met slapeloosheid heeft last van vermoeidheid, concentratieproblemen, is prikkelbaar en voelt zich lusteloos. Een gezonde slaapduur is per individu verschillend. Het hangt onder andere samen met leeftijd. De National Sleep Foundation (NSF) geeft aan dat een goede slaapduur tussen de 7 en 9 uur is.


Switch2bFit

Deelnemers worden tijdens het programma, dat wordt gehouden in en rondom de sporthal Linne, gestimuleerd om levenslang een positieve verandering te bewerkstelligen met betrekking tot hun leefstijl (bewustwording bewegen, voeding en ontspanning).
Het leefstijlprogramma begint met bewust worden. Men leert doelgericht en gezonder te eten, minder te zitten en meer te bewegen en te ontspannen. Dit betekent dus niet dat men direct een streng dieet moet volgen of meteen gaat trainen in de sportschool. Men gaat vooral op zoek naar mogelijkheden om gezondere voedingskeuzes te maken en meer te bewegen tijdens dagelijkse activiteiten. Op deze manier kost het maar weinig extra tijd en is de kans groter dat deze veranderingen lang worden volhouden.
Verder wordt er in het programma veel aandacht besteed aan de mindset. De veranderingen zullen moeten passen bij gestelde doelen en moeten bijdragen aan zaken die belangrijk zijn voor de deelnemer. Iemand past zijn leven niet aan omdat een ander dat wil of omdat iemand zegt dat het moet. Het is de bedoeling dat men plezier beleeft aan de nieuwe leefstijl. Met al deze informatie en inzichten weet de deelnemer na 24 weken waar de valkuilen liggen en hoe men deze om kan zetten naar een positieve manier van leven.
Switch2bFit heeft als doel:
• Nieuwe strategieën aanbieden om meer te bewegen, minder te zitten, beter te ontspannen en gezonder te eten.
• Nadenken over doelen die haalbaar en belangrijker voor iemand zijn.
• Uit verschillende activiteiten een vorm van bewegen te vinden waar plezier aan wordt beleefd.
• Te helpen om een nieuwe leefstijl vol te houden met steun van anderen.
• Nieuw gedrag geleidelijk in te passen, zodat het onderdeel wordt van de dagelijkse routine.
• De lange termijn-veranderingen die men zelf wil behalen stapsgewijs te realiseren, waardoor ze vol te houden zijn op lange termijn.
Fit & Fysio via Whatsapp nu ook via Whatsapp te bereiken